Imagine folosită cu îngăduința și din generozitatea Oanei Ispir.

Donează cu Pago pentru Șura digitală!

În luna martie, o dată cu lockdown-ul, fiind închiși într-un apartament împreună cu doi copii mici ne-am dorit, ca toată lumea să fi avut o casă la țară în care să ne putem muta.

Ni s-a părut natural să profităm la maxim de mica bucată de teren pe care o cumpărasem recent în Sânpetru Almașului și am început să ne întrebăm ce ne-ar lipsi ca să ne putem muta acolo pe bune.

Am discutat cu un arhitect, am făcut un moodboard și un oarecare plan și am înțeles că ceea ce ne lipsește este ceea ce face din Cluj un oraș atât de competitiv - transformarea digitală.

Este evident că satul a rămas cu o revoluție digitală în urmă așa că am căutat cum am putea și noi contribui să se schimbe puțin lucrurile.

Sate digitale ne dorim cu toții, dar cum le obținem?

Astfel ne-a venit ideea de a face un hub în sat unde tinerii de liceu (sau mai mici) să învețe să programeze, cu visul că asta le va permite să fie un fel de nomazi digitali de la ei din sat peste câțiva ani buni.

Donează cu Pago pentru Șura digitală!

Însă, dincolo de abilitățile digitale și competitivitatea pe piața muncii, ceea ce face ca satele să fi rămas în urmă este un stil de a trăi pe de-a-ntregul.

Copiii cresc cu ideea că e natural ca părinții să plece de acasă dincolo, unde contează, fiindcă altfel nu poți face bani și avea un rost.

Ei cred că vechile căsuțe pipernicite, cu pereții văruiți cu albastru și pereții aplecați de șale, sunt fără valoare.

Sau că nu merită să te implici în luarea deciziilor că tot ei și ai lor învârt lumea. Noi vrem să le aratăm că nu e așa, astfel hub-ul nostru s-a făcut șură, iar programele pe care le avem în minte nu mai sunt strict digitale, ci aspiră să aducă în mediul rural bucățele de urban.

Să se cunoască tinerii ăștia din zonă cu artiști, cu grafferi, cu activiști, cu arhitecți, cu vizionari sau visători, să învețe să programeze, să inoveze, să testeze soluții, să experimenteze noi oportunități de a crește pe care nu le pot descoperi la școală sau învăța acasă.

Să fie inspirați și să înțeleagă că a sta la țară nu înseamnă neapărat că trebuie să facă agricultură.

Am aplicat la Donează cu Pago și am fost selectați între cei 15 finaliști care pot strânge bani fără comision prin această platformă.

Donează cu Pago pentru Șura digitală!

Fiindcă dar din dar se face Rai, donatorii primesc și ei beneficii din folosirea platformei. Ne-am bucura să le descoperiți!

Practic ne propunem ca până în noiembrie 2021 să strângem 20.000 de lei care ne-ar ajunge să cumpărăm un pământ în zonă și o șură pe care să o relocăm acolo.

Mai multe detalii despre ce ne propunem și cum putem chibzui suma strânsă aflați aici.

Însă tot practic suntem tare departe de acest scop fiincă e un an greu pentru noi toți și fiecare ne uităm să ajutăm în jur mai ales cazuri urgente sau sociale.

Acestea chiar trebuie ajutate acum.

Însă, acești tineri care se pierd generație după generație din lipsă de entuziasm, viziune sau posibilități, sunt posibile cazuri sociale mâine.

Donează cu Pago pentru Șura digitală!

Așa că trebuie să începem să le ajutăm de azi. Din cei aproape 150 de copii care studiază la liceul din Hida, 30% sunt într-o situație nefericită.

Fără un pic de ajutor ei riscă să refacă un traseu al sărăciei.

E drept, chiar și cu ajutor, pot avea același drum, dar pentru un scurt moment, pot vedea o alternativă.

Ca să reușim să le-o arătăm avem nevoie să ne ajutați și pe noi, uzinaduzina.

Ne ajută să donați recurent sau o dată, să dați de veste prietenilor care credeți că rezonează cu inițiativa noastră, să ne dați sfaturi despre cum putem optimiza procesul, să vă voluntariați când va fi cazul și, mai ales, să ne cereți socoteală sau să ne scrieți înapoi când vă trimitem vești despre cum donația voastră a fost investită.

Donează cu Pago pentru Șura digitală!

Mihaela & Liviu de la uzinaduzina